Poradna

Máte ránu, která se přes všechnu péči nechce hojit?

Pak neváhejte a kontaktujte naše specialisty

Osobní kozultace

V Praze a Ostravě nabízíme službu osobní kozultace.

Osobní konzultace

​Proč se rány nehojí?

Pod pojmem „nehojící se rána“ máme na mysli především: bércové vředy, diabetické defekty, dekubity a potíže s hojením při nedostatečném prokrvení (ischemii). V dnešní době si spoustu lidí myslí, že medicína zná recept na každou ránu. Proto mnohdy počátek potíží banalizuje a přichází až ve fázi, kdy „dobré rady“ selhaly. V ambulancích praktických lékařů pak předpokládají, že lékař vydá recept na prášky či mast a bude zase vše v pořádku. Jenže už tady mnohdy začíná oboustranně nepříjemné překvapení. Žádné „zázračné léky“ ani masti v tomto případě zkrátka nejsou a ani být nemohou. Proč???

Je to docela prosté. Člověka tvoří několik systémů. Každý systém je tvořen jednotlivými orgány a ty jsou tvořeny nejrůznějšími tkáněmi. Tkáně se skládají z mnoha miliard buněk. Základem správného fungování organismu je fyziologická skladba a funkce všech výše uvedených faktorů. Pokud dojde k porušení kteréhokoli mezičlánku, vznikne problém, který se navenek může projevit např. prodlouženým hojením. Na procesu hojení se ale velmi významně podílí také další faktory, jakými jsou např.: kouření, obezita, pohybová aktivita, způsob stravování a další. Hojení proto nemůže být vnímáno jen jako dílčí výsledek lokální péče o postiženou plochu. A to je vlastně odpověď na otázku, proč nelze defekt s dlouhodobým efektem vyléčit pouze mastmi či jinými lokálními prostředky.

Co tedy dělat?

Především bych doporučovala neposlouchat „babské rady“, ale navštívit lékaře, který by měl vyšetřit a diagnostikovat pravou příčinu nehojení. Příčin stagnace hojení je celá řada. Vzpomeňme např. skryté chronické onemocnění, porucha krvetvorby, infekce, porucha metabolismu (cukrovka), porucha imunity či polyfunkční (kombinovaná) porucha. Zjištěním skutečné příčiny nehojení je velmi důležité pro stanovení efektivní léčby a podpůrné péče.

Chceme pomáhat diabetikům

Dostáváte se na stránky, které jsou určeny všem, kteří mají potíže s dlouhodobě nehojícími se ranami a otoky, dále diabetikům, lidem s cévním onemocněním končetin a také všem, kteří mají takto postižené osoby ve svém okolí a chtějí jim pomoci.